Svenska kyrkan, Pressmeddelanden
Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut
Sök
 

Motion till Kyrkomötet
2005:67
av Birgitta Wrede
Behörighetsförklaring av präster och diakoner vigda i annan kyrkas ordning

Kyrkomötet

Mot 2005:67

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att till nästa kyrkomöte lägga fram förslag till ändring i kyrkoordningen

1. så att behörighetsförklaring för tillsvidareanställning av präster och diakoner vigda i kyrkor som avses i 31 kap. 2 § 1 st kyrkoordningen kan ske utan hinder av att de inte uppfyller de krav som ställs i 31 kap. 2 § 2, 3, 4, 6 st kyrkoordningen.

2. så att en bestämmelse införs som syftar till att säkerställa att den som efter en sådan behörighetsförklaring erhållit en anställning uppfyller de krav som bör ställas på denna person när vederbörande tjänstgör som präst eller diakon i Svenska kyrkan.

3. så att det tydligt framgår att 31 kap. 3 § innefattar även de villkor som ställs i 31 kap. 2 § och att de bestämmelser som avses i punkt 2 ovan skall gälla även efter behörigförklaring enligt denna paragraf.

Motivering

Svenska kyrkans överklagandenämnd har i beslut 24/05 uttalat att behörighetsförklaring enligt 34 kap. 4 § kyrkoordningen inte kan ske om avsikten är att den som behörighetsförklaras skall tillsvidareanställas.

Beslutet 24/05 gällde en präst i Danska kyrkan som sökt en tillsvidaretjänst i Svenska kyrkan. Samma förfarande har även tillämpats tidigare avseende andra präster och även diakoner som är behöriga att utöva vigningstjänsten i någon kyrka inom Lutherska världsförbundet eller i en kyrka eller i ett samfund som Svenska kyrkan ingått överenskommelse om ekumenisk samverkan med. Därmed har det varit möjligt att på ett positivt sätt hantera ansökningar t.ex. vid tillsättande av präst- och diakontjänster för sverigefinsk verksamhet.

Efter Överklagandenämndens klarläggande har möjligheterna att rekrytera präster och diakoner vigda i andra kyrkor kringskurits på ett olyckligt sätt. 31 kap. 4 § finns visserligen fortfarande, men det kan inte anses lämpligt att konstruera tillfälliga tjänster för att kringgå bestämmelserna om behörighetsförklaring.

I de ekumeniska överenskommelser som Kyrkomötet ingått för Svenska kyrkan sägs att man skall betrakta den andra kyrkans medlemmar som sina egna och erkänna giltigheten i varandras vigningshandlingar. Dessa överenskommelser innebär inte att de aktuella kyrkornas regelverk för t.ex. anställningar ändras. Men det skulle vara ett viktigt steg i en ytterligare fördjupad ekumenisk gemenskap om ömsesidiga anställningar kunde underlättas. Detta gäller inte minst de nordiska kyrkorna.

De villkor för behörighetsförklaring som anges i 31 kap. 2 § kan inte anses vara onödiga i sig. Flera av dem är dock av den karaktären att de skulle kunna beaktas vid lämplighetsprövning. I samband med att Kyrkomötet fattar beslut i enlighet med punkten 1 ovan bör man särskilt ange vilka krav som i detta sammanhang skall ställas på den som erhåller den aktuella tjänsten. Att tillhörighet till Svenska kyrkan och någon sorts lojalitetsförklaring till innebörden av vigningstjänsten i Svenska kyrkan skall ingå här torde kunna betraktas som självklart.

Strängnäs den 26 juli 2005

Birgitta Wrede

Previous PageAlla motionerNext Page